Restauratie glas in lood
GBB heeft al meer dan 1800 restauratiewerken uitgevoerd, waaronder veel spraakmakende glasobjecten van monumentale waarde. Hierbij geldt in hoge mate ons principe: ‘kwaliteit trekt kwaliteit aan’. Voor de specialistische restauratie van oude glas-in-loodpanelen moeten restaurateurs immers de traditionele technieken beheersen en over voldoende creatief talent beschikken. Ze hebben bij GBB minimaal een basisopleiding aan een buitenlandse vakopleiding gevolgd, inclusief kunsthistorie, en enkele medewerkers volgden een studie op een kunstacademie. Er is bij ons bovendien een groot assortiment mondgeblazen, gegoten en machinaal gekleurd vlakglas op voorraad.
De standaardpraktijk bij GBB was decennialang dat onze medewerkers het glas eerst ontloodden en reinigden. Vervolgens sneed men nieuwe glaasjes en bracht nieuwe brandschilderingen aan. Inmiddels giet men desgewenst ook ontbrekende deeltjes op kleur aan, snijdt nieuwe stukjes, verlijmt de breuken en werkt de schilderingen bij. De fragmenten worden vervolgens in loodprofielen gevat en ingewassen met glazenierskit zodat er weer een stabiel en waterdicht raam ontstaat.
In de afgelopen jaren hebben wij veel geïnvesteerd om de glas-in-loodrestauratie naar een hoger niveau te tillen dan in Nederland gebruikelijk. Zo doen we meer historisch en technisch onderzoek naar glascorrosie, schilderingen, loodzettingen, profielvorm en afmetingen, en we letten nauwkeuriger op de maatvoering, oude glascorrecties, lacunes tussen loodprofielen en matig gesneden glas. In samenwerking met opdrachtgevers hebben we onze normen voortdurend naar boven bijgesteld. Dat heeft uiteraard ook het niveau van onze restaurateurs naar een hoger level getild.
Duurzaam restaureren
GBB besteedt veel aandacht aan het duurzame behoud van glas-in-loodpanelen. In combinatie met restauraties of conserveringen plaatsen wij geregeld een bescherming van glas met een transparante slagvaste folie, of van gehard, gelaagd, beperkt spiegelende of andersoortig glas. Wij zorgen ervoor dat deze beschermlaag nauwelijks opvalt en de uitstraling van het glas-in-lood minimaal belemmert. Dit is een grote verbetering vergeleken met de vaak gebruikte kunststof platen of gaasbescherming.