home > Reconstructie Mariakapel Lichtenberg in Weert

Reconstructie Mariakapel Lichtenberg in Weert

GBB zorgt voor de reconstructie en restauratie van het glas-in-lood in de Mariakapel in Weert. Sinds 2010 is het complex De Lichtenberg, waar het kapel onderdeel van uitmaakt, een rijksmonument. Daardoor kwam meer geld beschikbaar om het in verval geraakte complex op te knappen. Een speciaal opgerichte stichting streeft al jaren naar een herstel van De Lichtenberg. 

De ramen zijn in 1973 vernield en vervangen door traliewerk. In het archief van de wijlen kunstenaar Harrie Martens, waren geen schetsen of foto’s te vinden. Een oproep in de lokale media heeft één kleurenfoto en enkele zwart-wit foto’s opgeleverd. Aan de hand van de glasresten in de sponningen en de foto’s kan GBB nu een betrouwbare reconstructie maken. Het zal tevens een reconstructie met een verbetering zijn, aangezien veiligheidsglas het rijksmonument zal behoeden voor vandalisme. De restauratie van de markante Mariakapel in Weert is gestart medio september 2013. Lees meer

De NTR heeft het complex gefilmd, voor de tv-serie Markante Monumenten op Nederland 2. Tevens heeft de lokale omroep L1 een korte reportage gemaakt over de restauratie van het complex. 

Bekijk hier de uitzending van L1. Hierin is een eerste replica van de glas in lood ramen te zien.