home > Nieuwe ramen voor het Abbe Mausoleum in Eindhoven

Nieuwe ramen voor het Abbe Mausoleum in Eindhoven

In januari 2014 hebben we het werk van kunstenaar Marc Mulders geplaatst : ‘STERRENHEMEL’: 4 ramen voor de Grafkapel van de Familie Van Abbe uit Eindhoven, van het gelijknamige Van Abbemuseum. Het mausoleum is gebouwd door architect Kropholler, in 1940 en is een Rijksmonument. De familie heeft het Mausoleum onlangs laten restaureren en Marc Mulders is gevraagd de ramen te voorzien van moderne glaskunst.

In het glasatelier van GBB werkte Marc samen met de ambachtslieden aan de realisatie van het raam. Marc Mulders heeft in de afgelopen twaalf jaar veel ervaring opgedaan met het vervaardigen van in eerste instantie glas-in-lood ramen. Gedurende al die jaren heeft hij zich meerdere technieken eigen gemaakt.

Bij de wens van de familie om de ramen door Marc Mulders te laten vervaardigen, heeft hij gebruik gemaakt van verschillende glas-technieken waaronder het brandschilderen met voornamelijk emailles, het zandstralen en het lamineren of verlijmen van glas.

De ramen zijn door GBB op museale wijze aan de binnenzijde geplaatst met toepassing van een beschermende beglazing aan de buitenzijde in de oorspronkelijke raamsponning.